MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Manfaat Amal Sunnah Nabi SUNNAH NABI ITU MEMANG TERBAIK...


1. Buang air besar duduk, berisiko tinggi terkena buasir. Mencangkung lebih bersih dan menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.


2. Kencing berdiri berisiko prostat dan batu ginjal. Kencing mencangkung lebih bersih dan menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.


3. Digalakkan makann dengan tangan ,enzim di tangan membantu makanan lebih mudah dicerna. Dibanding dengan besi, kayu, atau plastik, makan dengan tangan lebih bersih, fitrah dan menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.


4. Makan dan minum berdiri dpt mengganggu perncernaan. Dengan duduk lebih santun dan menyehatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.


5. Makan di kursi, masih kurang menyihatkan. Dengan duduk di lantai, tubuh akan membagi perut menjadi 3 ruang: udara, makanan dan air, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.


6. Makan buah setelah makan (cuci mulut) kurang bagus bagi lambung, kerana ada tindakbalas asid. Yang sihat adalah makan buah sebelum makan, membantu melicinkan saluran pencernaan dan membuatnya lebih siap, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.


7. Tidur meniarap tidak bagus untuk kesihatan, bahkan itu tidurnya syaitan. Tidur menghadap kanan lebih menyihatkan, dan yg terpenting itu adalah SUNNAH.


8. Banyak Rahasia Sunnah yg telah diteliti para pakar, dari segi hikmah, manfaat, dan kesehatan. Benarlah yg dikatakan: di balik sunnah ada kejayaan. Bagi kita, jika misalnya belum tahu manfaatnya, terus saja semangat mengikuti adab dan tuntunan Rasul. Manfaat itu kesan samping, motivasi utamanya adalah mengikuti adab dan tuntunan Rasul.


9. Seorang doktor Eropah berkata: jika semua manusia mengamalkan 3 sunnah saja (sunnah makan, sunnah di Bilik Mandi, dan sunnah tidur), maka harusnya saya berhenti jadi doktor kerana tidak ada pesakit..


Subhanallah....


Cintailah sunnah Nabi, tidak hanya adab2 sehari tapi seluruh apa yang telah Rasullah tetapkan dalam Kehidupan Islam...


jommuhasabahdiri


Kredit: jom_dakwah


Post a Comment

0 Comments