MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Kesan Letupan Di BeirutKesan Letupan di Beirut1. Setakat ini dilaporkan lebih 30 org mati dan lebih 3000 cedera dan dijangka jumlah akan meningkat.

2. Lebanese Kataeb Party's, Secretary - General Nazar Najmia didapati terbunuh dlm kejadian tersebut.

3. Hospital sedia ada di Beirut tdk dpt menampung jumlah pesakit yg byk dan terdapat hospital yg merawat pesakit di kswn parkir serta keadaan menjadi bertambah buruk apabila hospital terpaksa beroperasi tanpa bekalan elektrik akibat drp letupan yg berlaku.

4. Sehingga kini terdapat beberapa negara yg menawarkan bantuan terhadap Lubnan iaitu Turki, Qatar, France, Iran dan juga Israel.

5. Dijangka dlm masa terdekat bantuan kemanusiaan akn dihulurkan oleh beberapa negara termasuk inisiatif/kesempatan yg akan diambil oleh negara yg terlibat bagi membawa balik warga negara asing (bkn lubnan) oleh negara masing2 yg telah terkandas akibat COVID19 sebelum ini.

6. Dijangka akn berlaku kekurangan bekalan darah di Hospital.

7. Pengurusan Bencana akan membina khemah/penempatan sementara bagi menempatkan mangsa2 yg rumah mereka rosak teruk akibat letupan.

8. Sebuah gudang gandum yang menjadi sumber makanan penduduk Lubnan turut musnah.

9. Sebuah gudang ubat-ubatan untuk penyakit kritikal 90% musnah dan tidak dapat digunakan lagi.

10. Keadaan ini menyebabkan ekonomi menjadi lumpuh, masalah kebuluran disebabkan sumber makanan dan air bersih terjejas, pencemaran udara dan krisis kesihatan.


Sumber: WhatsApp & Media Sosial

Post a Comment

0 Comments