MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Kelebihan 10 Hari Pertama ZulhijjahKELEBIHAN 10 HARI PERTAMA ZULHIJJAH


IMAM al-Bukhari meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas bahawa Nabi SAW bersabda: “Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan berganda dan amat dikasihi oleh Allah SWT melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari Zulhijah.” Para sahabat Baginda bertanya: “Apakah juga (pengecualian itu) termasuk jihad pada jalan Allah?” Ujar Baginda: “Tidak juga (termasuk) berjihad pada jalan Allah kecuali bagi seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun.”


JENIS AMALAN YANG DIANJURKAN


Pertama: Menunaikan ibadah haji dan umrah yang merupakan sebaik-baik amalan. Sabda Nabi SAW: “Satu umrah ke umrah yang lain menghapuskan (dosa) yang dilakukan di antara keduanya dan haji yang baik (diterima) tiada baginya balasan melainkan syurga.”


Kedua: Berpuasa pada hari-hari tersebut atau sekadar kemampuannya – terutamanya pada hari Arafah.


Memetik sebuah hadis qudsi: “Puasa itu adalah bagi-Ku dan Akulah yang membalasinya, dia meninggalkan keinginan nafsunya, makanan dan minumannya semata-mata kerana-Ku.” Abu Sa’id al Khudri berkata Rasulullah SAW bersabda: “Tiada seorang pun yang berpuasa pada satu hari di jalan Allah melainkan Allah menjauhkan dengan puasanya itu mukanya dari api neraka sejauh 70 tahun.”


Imam Muslim meriwayatkan daripada Abi Qatadah bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Puasa pada hari Arafah, saya mengharap Allah akan menghapuskan (dosa) setahun yang lalu dan setahun yang mendatang.”


Ketiga: Takbir (Allahu Akbar) dan berzikir padanya, firman Allah Taala yang bermaksud: “(Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada beberapa hari yang termaklum).” Hari-hari tersebut dijelaskan sebagai 10 hari di bulan Zulhijah. Oleh kerana itulah para ulama menyarankan supaya diperbanyakkan berzikir pada hari-hari tersebut sebagaimana mafhum hadis Ibnu ‘Umar yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad di antaranya: “Oleh kerana itu perbanyakkanlah pada­nya tahlil (Lailahaillallah), takbir (Allahu Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)”.


Imam Al Bukhari meriwayatkan bahawa Ibnu ‘Umar dan Abu Hurairah kedua-duanya pada hari-hari tersebut selalu keluar ke pasar bertakbir dan diikuti oleh orang ramai. Imam Ishaq meriwayatkan bahawa para Fuqaha’ (ahli fikah) dalam kalangan Tabi’in (generasi selepas sahabat Nabi) sentiasa membaca pada hari-hari itu “[Allahu Akbar, Allahu Akbar, Lailahaillallah, wa Allahu Akbar, Allahu Akbar, wa Lillahi Hamdu]”. Adalah amat digalakkan supaya suara ditinggikan ketika bertakbir di pasar, rumah, jalan, masjid dan selainnya berdasarkan firman Allah Taala yang bermaksud: “(Dan supaya kamu membesarkan (bertakbir) Allah di atas nikmat-Nya menghidayat kamu)”. Dibolehkan juga pada hari-hari tersebut berzikir dengan apa-apa zikir yang lain dan segala doa yang baik.


Keempat: Bertaubat dan mening­galkan segala maksiat dan dosa, semoga dengan amalan baik dapat mencapai keampunan dan rahmat Allah. Ini kerana maksiat adalah punca kepada jauh dan terhindarnya seorang hamba daripada rahmat ­Allah manakala ketaatan pula adalah punca dekat dan kasihnya Allah. Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Ba­ginda SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah mencemburui (tidak suka) apabila seseorang hamba-Nya melakukan perkara yang ditegah-Nya.”


Kelima: Memperbanyakkan amalan soleh (baik) terutama amalan-amalan sunat tambahan seperti solat sunat, bersedekah, berjihad, membaca al-Quran, menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran dan seumpamanya kerana kesemuanya akan digandakan pada hari-hari tersebut. Amalan yang dikerjakan ketika itu walaupun kecil tetapi lebih disukai oleh Allah jika dibandingkan pada hari-hari lain, begitu juga amalan yang besar seperti berjihad di jalan Allah yang dikategorikan antara amalan yang terbaik, tidaklah mendapat kehebatan pahala pada hari-hari itu me­lainkan apabila kuda (kenderaan) yang ditungganginya terbunuh (binasa) dan darahnya keluar (dia ce­dera atau mati syahid).


Keenam: Disyariatkan bertakbir pada beberapa hari yang mulia itu waktu siang atau malam terutama selepas menunaikan fardu solat lima waktu yang dikerjakan secara berjemaah. Bagi mereka yang tidak menunaikan ibadah haji, takbir bermula dari waktu subuh hari Arafah (9 Zulhijah) dan bagi yang menunaikannya takbir bermula pada waktu Zuhur Hari Raya Haji (10 Zulhijah), kesemuanya berakhir sehingga waktu Asar pada hari ke-13 Zulhijah.


Ketujuh: Disyariatkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada Hari Raya Haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijah). Ini sunnah (amalan) Nabi Ibrahim AS setelah Allah Taala mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail AS tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.


Kelapan: Imam Muslim meriwayatkan daripada Ummu Salamah bahawa Nabi SAW bersabda: “Apabila kamu telah melihat anak bulan Zulhijah dan ada dalam kalangan kamu yang ingin berkorban (sembelih haiwan ternakan), hendaklah dia menahan dirinya daripada (memotong) rambut dan kukunya.” Dan di dalam riwayat lain: “Maka janganlah dia memotong rambut dan kukunya sehinggalah dia berkorban.”


Perintah (sunat) ini berkemungkinan ada persamaan dengan hukum bagi mereka yang membawa haiwan ternakan (ketika mengerjakan haji) dari kampung mereka yang telah dijelaskan oleh Allah Taala, maksudnya: “(Dan janganlah kamu mencukur rambut kamu sehinggalah haiwan ternakan (yang dibawa untuk dihadiahkan da­gingnya kepada penduduk Mekah) itu sampai ke tempatnya).”


Larangan (memotong rambut dan kuku) ini pada zahirnya adalah khusus kepada pemilik haiwan korban tersebut sahaja dan tidak termasuk isteri dan anak-anaknya melainkan mereka juga mempunyai haiwan seumpamanya, dan tidak mengapa jika yang ber­kenaan membasuh dan menggosok kepalanya kemudian terjatuh beberapa helai rambutnya.


Kesembilan: Setiap muslim hendaklah berusaha untuk menunaikan solat hari raya secara berjemaah, menunggu mendengar khutbah yang dibaca oleh imam selepas solat tersebut supaya mendapat pengajaran daripadanya. Sepatutnyalah dia mengetahui hikmat di sebalik perayaan ini; ia merupakan hari menyatakan kesyukuran dengan melakukan kebaikan, janganlah pula dilakukan perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah dengan mengerjakan maksiat, kesombongan, pertengkaran, bermasam muka dan sebagainya yang boleh menjadi sebab kepada terhapusnya amalan-amalan kebaikan yang telah dikerjakannya sebelum itu.


Ke-10: Penuhilah hari-hari ber­kenaan dengan ketaatan kepada Allah, berzikir, bersyukur, menunaikan perintah-Nya, menjauhi larangan-Nya, mendekatkan diri kepada-Nya semoga mendapat rahmat dan keampunan-Nya.


PENULIS berkhidmat di Bahagian Penyelidikan, Jabatan Agama Terengganu.


Gambar: Pinterest

Post a Comment

0 Comments