MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Wasiat Imam Shafie

 


WASIAT IMAM SHAFIE  


Sebelum Imam Shafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:


"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mangamalkan sepuluh perkara"


Pertama: Hak Kepada Diri, Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.


Kedua: Hak Kepada Malaikat Maut, Iaitu: Mengqadakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan daripada orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.


Ketiga: Hak Kepada Kubur, Iaitu: Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.


Keempat: Hak Kepada Mungkar dan Nankir, Iaitu: Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat-menasihati.


Kelima: Hak Kepada Mizan (Neraca Timbangan Amal Pada Hari Kiamat), Iaitu: Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.


Keenam: Hak Kepada Sirat (Titian Yang Merentangi Neraka pada Hari Akhirat), Iaitu: membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.


Ketujuh: Hak Kepada Malik (Penjaga Neraka), Iaitu: Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu, bapak, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.


Kelapan: Hak Kepada Ridhwan (Malaikat Penjaga Syurga), Iaitu: Berasa redha dengan Qada' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat daripada melakukan maksiat.


Kesembilan: Hak Kepada Nabi SAW, Iaitu: Bershalawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadis), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredaan Allah.


Kesepuluh: Hak Kepada Allah SWT, Iaitu: Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.


ASHABUL KAHFI

Post a Comment

0 Comments