MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Hikmah Diuji & Cara Harungi FitnahHati yang hidup  Allah akan tegur melalui ujian. Sedikit pun kita tidak akan melatah. Cepat-cepat bangun mencari Dia.


Sentiasa Perbanyakkan istighfar dan sujud tengah malam.

Kurangkan mengadu kepada manusia. Banyakkan mengadu kepada Yang Esa.


"Jika kita di beri ujian tanda ALLAH sayang, Balaslah ujian itu dengan syukur dan penuh kesabaran".


Hidup ini penuh dengan ujian.


Dia memberi ujian agar mengetahui siapakah yang terbaik amalnya.


Kadang kala Kita selalu cakap... Penat jaga hati orang sekeliling, hati sendiri tak siapa peduli.. Takpe, kita jaga hati orang, kita korbankan perasaan kita untuk orang, Allah ada untuk jaga hati kita. Kita tahu kita kuat apabila kita berjaya harungi fitnah yang melanda diri dengan berkata di dlm hati" aku tak lemah , cuma aku diuji krn Allah tahu aku mampu atasi semua itu. Ujian tanda Allah sayang.


Firman ALLAH SWT :


“Sesungguhnya kami telah menjadikan apa yang ada di bumi sebagai perhiasan bagimu, agar kami menguji mereka siapakah di antara mereka terbaik perbuatannya.” (QS. al-Kahfi: 7)


" Dan sesungguh akan Kami berikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, (AL BAQARAH : 155)


As sakinata fi quluubil mukminin


(Al Fath Ayat 4)


Ketenangan  ke dalam hati orang-orang mukmin.


Hati dan tenang tak lari jauh ,tapi kita tak tahu mana jalannya. Pokok pangkalnya cuma "Iman".


Itu beza orang biasa dan  orang mukmin menghadapi masalah.


Ya Allah. Jadikanlah kami org yang paling sabar dalam menerima ujian dari-Mu. Sabarkanlah kami atasnya. Sehingga kami jadi orang yang paling ikhlas dan selalu bersyukur pada-Mu ya Allah.


Post a Comment

0 Comments