MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Masa Mustajab Berdoa Dalam Bulan Ramadan

 Doa orang yang berpuasa di bulan Ramadan ini sangat mustajab. Boleh jadi Allah tidak mengabulkannya sekarang, namun mungkin akan disimpan dan dikabulkan pada masa yang akan datang.


Doa itu sendiri merupakan senjata bagi orang-orang mukmin. Ia merupakan sebuah bentuk pengharapan seorang hamba kepada penciptanya sekali gus membuktikan ketidaksombongan kita kepada Allah.


Ambil masa sejenak setiap kali selepas solat untuk berdoa. Mintalah apa sahaja yang dihajati selagi ia tidak melanggar hukum dan adat, maka anda dibenarkan untuk berdoa apa sahaja kepadaNya.


Namun, tahukah anda terdapat tiga waktu utama mustajab doa di bulan Ramadan ini? Hal ini ada diriwayatkan dalam beberapa hadis sahih.


1 – Ketika Bersahur

“Dari Abu Hurairah RA, Nabi SAW bersabda – “Tuhan kita telah turun ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir. Lantas, Allah berfirman: “Siapa sahaja yang berdoa kepadaKu, maka akan Aku kabulkan. Siapa yang meminta kepadaKu, maka akan Aku beri. Siapa yang meminta ampunan kepadaKu, maka akan Aku ampuni.” 


(Hadis Riwayat Bukhari, no. 1145)


2 – Ketika Berpuasa

“Dari Abu Hurairah RA, Baginda SAW pernah bersabda – “Tiga orang yang doanya tidak tertolak, iaitu doa orang yang berpuasa sehingga dia berbuka, pemimpin yang adil dan orang yang dizalimi.”


(Hadis Riwayat Ahmad, 2:305)


3 – Ketika Berbuka Puasa

“Ada tiga orang yang doanya tidak ditolak, iaitu pemimpin yang adil, orang yang berpuasa ketika dia berbuka dan doa orang yang terzalimi.”


(Hadis Riwayat Tirmizi, no. 2526)


Kredit: @jentikhati

Post a Comment

0 Comments