MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Keutamaan Janggut


Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang di Sunnahkan oleh Nabi ﷺ kita sejak lebih seribu tahun dahulu.

Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan. Pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. 

Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu.

Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. 

Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.
SUBHANALLAH !!!

Caranya bagaimana ??? 
Hanya melalui sentuhan. 
Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu.

Ini sekali gus jadi bukti apa yang disarankan oleh ISLAM sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.
Wallahua'lam.

RASULULLAH ﷺ suka tengok LELAKI BERJANGGUT WALAU SEHELAI.

Pada Zaman Rasulullah ﷺ ada seorang lelaki yang berjanggut 2 helai datang ke masjid dan masa mengambil wuduk lelaki tersebut memandang Rasulullah ﷺ.
Rasulullah ﷺ pun senyum kepada lelaki itu.
Lelaki itu hairan mungkin Rasulullah ﷺ senyum kerana janggut lelaki itu hnya 2 helai di dagu. 
Keesokkan harinya sahabat lelaki tersebut datang ke Masjid setelah mencukur janggutnya. 
Apabila terserempak dengan Rasulullah ﷺ, lelaki itu melemparkan senyuman tetapi Rasulullah ﷺ tidak memandang langsung kepada lelaki tersebut.

Bertambah hairanlah beliau lalu diajukan pertanyaan kepada Baginda ﷺ,

“Wahai Rasulullah ﷺ mengapa hari ini kamu tidak senyum kepadaku seperti sebelum ini ??“

Lalu Baginda ﷺ menjawab, 
”Sebelum ini aku nampak malaikat berebut-rebut untuk menadah air wuduk yang jatuh dari janggutmu tetapi apabila kamu mencukur janggutmu tidak ada lagi malaikat yang menunggu di janggutmu wahai sahabat." 


Post a Comment

0 Comments