MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Solat Jenazah Bayi Yang Gugur

Soalan: 

Adakah wajib sembahyang jenazah atas bayi yang gugur?

Jawapan:

Jika adalah pada bayi yang gugur ini nampak tanda-tanda hidup seperti bersuara ketika keluarnya atau bergerak maka wajiblah sembahyang atasnya

Adapun jika tidak ada nampak atasnya suatu dari tanda-tanda tersebut maka tidak disembahyangkan atasnya menurut mazhab Syafie.

Berkata Syeikh Khatib Syarbini: " Dan yang kedua ialah bayi yang gugur yang tidak diketahui akan hidupnya dan tidak nampak kejadiannya maka tidaklah disembahyangkan atasnya dan tidak wajib memandikannya. Dan disunatkan menutupnya dengan kain dan menanamnya dan tidak dilakukan selain keduanya.

Adapun diketahui akan hidupnya dengan umpama bersuara atau lainnya atau nampak tanda-tanda hidupnya seperti ada pergerakan maka hukumnya seperti orang dewasa ya itu dimandikan dan dikafankan dan disembahyangkan atasnya dan ditanam akan dia supaya diyakini akan hidupnya dan matinya pada yang pertama dan nampak tanda-tanda hidup pada yamg kedua.

Dan jika tidak diketahui akan hidupnya dan telah zahir kejadiannya wajib mandi dan kafan dan tanam tanpa sembahyang atasnya.

Sumber: Dari Kitab Al-Iqna' Syarah Syarah Abi Syuja' Jilid 1 M.S 203. Dan dijelaskan oleh Ustaz Azhar Idrus

Post a Comment

0 Comments