MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Nishan-e-Paksitan


Anugerah 'Nishan-e-Paksitan' juga dikenali sebagai Order of Pakistan, adalah anugerah awam tertinggi negara Pakistan.

Anugerah paling berprestij yang diperkenalkan pada 19 Mac 1957 itu hanya diberikan kepada penerima di atas merit dan perkhidmatan yang cemerlang kepada negara, komuniti antarabangsa dan hubungan luar negara.

Tun Dr Mahatir Mohamad selaku Perdana Menteri Malaysia telah dianugerahkan 'Nishan-e-Paksitan baru - baru ini, pada 22 Mac 2019 yang berlangsung di Pakistan dan disampaikan oleh Presiden Pakistan Dr Arif Alivi.
Anugerah itu diberikan atas sumbangan beliau kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan ASEAN.
Majlis penganugerahan itu yang turut dihadiri Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan berlangsung di Istana Presiden Aiwan e-Sadr dan bermula dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.

Apabila sesebuah negara memberikan pengiktirafan yang begitu tinggi kepada seseorang pemimpin sesebuah negara seperti Tun Dr Mahatir Mohamad, kredibilti, karisma dan ciri - ciri seorang pemimpin yang berwibawa itu ada pada Tun Dr Mahatir Mohamad sehingga beliau boleh mengubah pandangan dunia hari ini serta diiktiraf di mata dunia.

Tahniah dan Syabas Tun Dr Mahatir Mohamad

Sumber: Bernama dan Penulis sendiri.Post a Comment

0 Comments