MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Doa Selamat Daripada Bencana Banjir


DOA SELAMAT DARIPADA BENCANA BANJIR


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيْمِ الْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ، وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ.


Ya Allah ya Tuhan kami, kami benar-benar bersyukur kepada-Mu ya Allah. Alhamdulillah, dengan berkat doa semua yang meng'amin'kan doa ini ya Allah, tidak ada niat lain di hati kami melainkan untuk mengharapkan belas ihsan dari-Mu ya Allah.


Ya Allah limpahkanlah pahala kepada semua yang meng'amin'kan doa ini ya Allah,  Terimalah amalan kami ya Allah sebagai amalan yang soleh ya Allah. Berkatilah insan-insan yang bertungkus-lumus untuk membantu mereka yang dalam kesusahan terutama mereka yang sedang mengalami musibah banjir ya Allah, kami harapkan keredhaan-Mu ya Allah. Berkatilah hamba-Mu yang banyak bersedekah yang banyak infaq harta untuk jalan agama-Mu ya Allah. Tambahkanlah rezeki mereka, berkatilah keluarga mereka ya Allah, tunjukkanlah jalan keluar kepada masalah-masalah mereka ya Allah, jadikanlah kami sebahagian daripada mereka ya Allah. Jadikanlah kami sebahagian hamba-hamba-Mu yang berusaha menyebarkan agama-Mu mengikut kadar kemampuan kami. 


Ya Rahman ya Rahim, dalam suasana sahabat dan saudara kami diuji dengan banjir ya Allah. Kami terbayang anak-anak mereka yang kesejukan ya Allah. Kami terbayang anak-anak yang kelaparan ya Allah, dalam keadaan anak-anak kami masih membazirkan rezeki anugerah-Mu ya Allah, kami terbayang anak-anak yang mencari tempat untuk solat sedangkan kami membiarkan anak kami tidak menunaikan solat. Ampuni dosa dan kelalaian kami ya Allah. Mereka bersusah payah mencari pakaian dalam kesejukkan untuk menutup aurat. Kami membiarkan isteri dan anak-anak kami tidak menutup aurat, ampuni dosa kami ya Allah. 


Janganlah kau timpakan musibah kepada kami di atas dosa-dosa kami ya Allah. Ya Rahman ya Rahim. Berilah kekuatan kepada diri kami untuk memperbaiki diri kami ya Allah. Berilah kekuatan kepada kami untuk menghadiri majlis-majlis ilmu. Berilah kekuatan kami untuk istiqomah. 


Ya Allah ya Rahman ya Rahim rezekikan kepada kami sahabat-sahabat yang soleh. Ya Allah , rezekikan kami sahabat-sahabat yang memimpin tangan kami ke jalan syurga-Mu ya Allah. Rezekikan kami kepada sahabat yang menyebabkan kami ingat kepada-Mu ya Allah. Rezekikan kami kepada sahabat yang menyebabkan kami ingat kepada-Mu ya Allah. Rezekikan kepada kami sahabat sebagaimana Engkau rezekikan Abu Bakar kepada Rasulullah saw. Ya Allah jauhkanlah kami daripada insan-insan yang mengheret kami jauh dari-Mu ya Allah. Jauhkanlah kami dari insan yang mengheret tangan kami ke neraka-Mu ya Allah. Jauhkanlah kami dari insan-insan yang membawa kami kepada murka-Mu ya Allah.


Ya Allah kami pohon kehadrat-Mu, agar dengan rahmat dan perlindungan-Mu, Negara kami Malaysia dan seluruh rakyatnya dikekalkan dalam keamanan dan kesejahteraan, tanamkanlah rasa kasih sayang antara kami, tetapkanlah iman kami, terimalah amalan kami, kekalkanlah perpaduan dikalangan kami, luaskanlah rezeki kami, kayakanlah kami dengan ilmu yang bermanfaat, suburkanlah jiwa kami dengan budi pekerti yang mulia, kembalikanlah kami ke jalan yang Engkau redhai.


Ya Allah, jauhkanlah kami, pemimpin kami, dan negara kami daripada segala jenis penyakit dan bala bencana khasnya bencana banjir yang melanda negara kami ketika ini agar keadaan cuaca di negara kami kembali pulih baik seperti sediakala. Ya Allah, lindungilah kami daripada kebinasaan, bala bencana dan ujian-Mu yang berat supaya dengan demikian, negara kami akan sentiasa hidup aman damai, bertambah makmur dan berkat, selamat sepanjang zaman.


رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ٬ وَصَلَّى الله ُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ، وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.


Post a Comment

0 Comments