MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Waktu Mustajab Untuk Berdoa Di Hari Jumaat

 


BILA DOA PALING MAKBUL PADA HARI JUMAAT?


Hari Jumaat adalah sebaik-baik hari seperti mana yang disebutkan oleh Rasulullah SAW dalam sebuah hadith.


“Sebaik-baik hari apabila terbitnya matahari adalah hari Jumaat, padanya diciptakan Adam AS. Pada hari itu juga dimasukkan ke dalam Syurga dan pada hari itu jugalah dikeluarkan daripadanya (Syurga) dan tidak akan berlaku Kiamat melainkan pada hari Jumaat”. 


[Riwayat Muslim]


Ada satu masa yang istimewa di mana pada waktu itu (hari Jumaat), Allah akan MEMAKBULKAN doa hamba-Nya.


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud,


“Pada hari Jumaat itu ada satu masa (waktu), tidaklah seorang hamba yang muslim itu menunaikan solat lalu dia berdoa memohon sesuatu kepada Allah SWT melainkan Allah SWT akan memberinya apa yang dimohonkan itu”. 


[Riwayat al-Bukhari]


Persoalannya, bilakah waktu itu? 


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud,


“Sesungguhnya terdapat satu waktu pada hari Jumaat apabila seorang hamba muslim meminta kepada Allah SWT akan perkara kebaikan pada waktu tersebut melainkan Allah SWT akan memberinya apa yang yang dimintanya itu, waktu tersebut adalah SELEPAS ASAR."

[Riwayat Ahmad]


Dalam riwayat lain, Rasulullah SAW bersabda,


“Hari Jumaat mempunyai 12 jam, padanya terdapat satu waktu yang mana tidak ada seorang hamba yang meminta sesuatu kepada Allah SWT melainkan Allah SWT akan memberikan apa yang dimintanya itu kepadanya. Maka carilah waktu tersebut pada akhir waktu SELEPAS ASAR.”

[Riwayat al-Nasa’ie]


Jadi teman, manfaatkan waktu lepas asar hari ini (setiap hari Jumaat) dengan banyak berdoa. Moga Allah memakbulkan segala doa dan permintaan kita.


Dan banyakkan berdoa meminta taufiq dan hidayah Allah. Moga Allah membimbing kita semua. Ameen.Kredit: @DakwahSentapOfficial

Gambar: Pinterest


Post a Comment

0 Comments