MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

10 Pintu Perangkap Syaitan

 


Pintu Perangkap Syaitan


Mengikut para ulama, syaitan akan menguasai tubuh badan manusia melalui sepuluh pintu: 


1. Melalui sifat bohong dan angkuh...

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Dua sifat inilah yang amat mudah tersemai dan menyubur dalam diri manusia. Ia berpunca daripada keegoan manusia itu sendiri yang lazimnya akan mudah hanyut ketika dilimpahi kemewahan dan kesenangan. 


2. Melalui sifat bakhil dan kedekut...

๐Ÿ‘‰๐ŸปSetiap harta benda dan kemewahan yang diperoleh adalah kurniaan ALLAH yang seharusnya dibelanjakan ke jalan yang hak. Ia boleh digunakan untuk membantu kesempitan hidup orang yang memerlukan sama ada melalui kewajipan berzakat atau bersedekah. 


3. Melalui sifat takbur dan bongkak...

๐Ÿ‘‰๐ŸปSifat ini selalunya bertapak dalam diri seseorang manusia yang merasakan dia sudah memiliki segala-galanya dalam hidup ini. Mereka terlupa bahawa kesenangan dan kenikmatan yang dikurniakan itu boleh ditarik oleh ALLAH pada bila-bila masa saja. ALLAH telah berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang takbur.'' (An-Nahl:23) 


4. Sifat khianat...

๐Ÿ‘‰๐ŸปKhianat yang dimaksudkan bukan sahaja melalui perbuatan merosakkan sesuatu yang menjadi milik orang lain, tetapi juga mengkhianati hidup orang lain dengan tidak mematuhi sebarang bentuk perjanjian, perkongsian dan sebagainya. 


5. Sifat tidak suka menerima ilmu dan nasihat...

๐Ÿ‘‰๐ŸปJunjungan Rasulullah S.a.w. selalu menasihati para sahabat baginda agar menjauhkan diri masing-masing daripada menjadi golongan manusia yang dibenci ALLAH, iaitu golongan yang tidak suka diri mereka dinasihati atau mendengar nasihat orang lain. 


6. Melalui sifat hasad...

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Perasaan hasad dengki selalunya akan diikuti dengan rasa benci dan dendam yang berpanjangan. Rasulullah S.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: "Hindarilah kamu daripada sifat hasad kerana ia akan memakan amalan kamu sebagaimana api memakan kayu yang kering"  

(Riwayat Bukhari dan Muslim). 


7. Melalui sifat suka meremehkan orang lain...

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Sifat ego manusia ini selalunya akan lahir apabila seseorang individu itu merasakan dirinya sudah sempurna jika dibandingkan dengan orang lain. Orang lain dilihat terlalu kecil dan kerdil jika dibandingkan dengan apa yang dia miliki. Abu Umamah pernah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.a.w. pernah bersabda yang bermaksud: 

"Tiga kelompok manusia yang tidak boleh dihina kecuali orang munafik iaitu orang tua Muslim, orang yang berilmu dan imam yang adil.''  (Riwayat Muslim). 


8. Melalui sifat ujub atau bangga diri 

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Menurut Imam Ahmad, Rasulullah S.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Jangan kamu bersenang lenang dalam kemewahan kerana sesungguhnya hamba Allah itu bukan orang yang bersenang-senang sahaja.'' 

(Riwayat Abu Naim daripada Muaz bin Jabal) 


9. Melalui sifat suka berangan-angan 

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Islam adalah anti kemalasan. Orang yang berat tulang untuk berusaha bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup akan dipandang hina oleh ALLAH dan manusia. Mereka lebih gemar berpeluk tubuh dan menyimpan impian yang tinggi tetapi amat malas berusaha untuk memperolehnya. 


10. Melalui sifat buruk sangka 

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Seseorang yang suka menuduh orang lain melakukan sesuatu kejahatan tanpa diselidiki terlebih dulu amat dicela oleh Islam. Rasulullah S.a.w. bersabda yang bermaksud:`Nanti akan ada seseorang berkata kepada orang ramai bahawa mereka sudah rosak. Sesungguhnya orang yang berkata itulah sebenarnya yang telah rosak dirinya.''  (Riwayat Muslim)


Subhanallah Tak sangka rupa-rupanya banyak pintu yang sedang terbuka menantikan kehadiran kita. Memang bahaya... So, kena hati-hatilah... Jangan disebabkan pintu-pintu diatas, pintu neraka pulak menunggu kita. 

Biarlah pintu syurga yang terbuka untuk kita... 

Sentiasalah berdoa kepada ALLAH agar kita sentiasa dijauhkan dari hasutan syaitan. Aamiin.


Kredit: @DakwahSentapOfficial


Post a Comment

0 Comments