MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Banjir Kilat Di Kota Kinabalu

 


Kota Kinabalu (5 Oktober 2020). Hujan lebat dan turun tidak menentu  bermula subuh tadi sehingga petang mengikut kawasan dan kelebatan hujan menyebabkan beberapa kawasan sekitar Kota Kinabalu dilanda banjir kilat.Di antara kawasan yang terjejas akibat banjir kilat adalah Kota Kinabalu, Penampang, Tuaran dan kawasan sekitarnya hingga menyebabkan beberapa jalan raya tidak dapat dilalui.


Laluan jalan raya yang terjejas akibat banjir kilat ialah jalan utama UMS, 1 Borneo (1B), Menggatal, Penampang, Rugarding, Telipok, Gayang dan sekitarnya.


Perkongsian beberapa gambar melalui aplikasi WhatApps yang tular dipaparkan di bawah.Kerajaan negeri maklum dengan keadaan banjir kilat telah menjejaskan tempat tinggal dan sumber makanan segera mengaktifkan Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) di daerah Kota Kinabalu. Info lanjut di Infografik DBKK. 

Air pasang surut juga mempengaruhi keadaan banjir, hujan yang turun seiring dengan air pasang melambatkan proses banjir surut. Semakan melalui https://www.jupem.gov.my/staps/stesen-kota-kinabalu-sabah-1 seperti di bawah.Pada hari yang sama juga kejadian tanah runtuh berlaku di Ranau. Jalan utama (Kota Kinabalu - Sandakan - Bundu Tuhan).
Semoga semuanya selamat dan dipermudahkan segala urusan keluarga, penduduk yang terjejas akibat banjir kilat.


Kridet; Gambar Group WhatsApp, Sabah Info & Infografik DBKK

 

Kuala Lumpur Dilanda Banjir Kilat 

Kota Belud, Penampang, Putatan & Papar  Dilanda Banjir


Post a Comment

0 Comments