MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

Elakkan Tidur Dalam Kereta

 


Sedih kami menerima berita 4 sekawan yang berehat di dalam kereta, 2 daripadanya telah meninggal dunia akibat keracunan karbon monoksida dan 2 lagi sedang dirawat di ICU. Kami ucapkan takziah kepada ahli keluarga yang terlibat. 


Di sini, kami mengambil peluang untuk share semula article lama yang pernah diterbitkan oleh kami pada tahun 2018. Semoga ianya memberikan info kepada anda semua. Ada yang menyatakan, jika kita ingin tidur di dalam kereta, pastikan kita membuka tingkap sedikit, insyaAllah selamat.


Di sini kami ingin membetulkan tanggapan yang kurang tepat ini. 

Keracunan karbon monoksida tidak memerlukan kuantiti yang banyak. Kadar yang rendah sudah cukup untuk membuatkan kita tidak sedarkan diri. Malah, karbon monoksida dari luar yang mengelilingi kereta juga bahaya.


Kereta kita mungkin tidak kedap udara dan bahan ini boleh meresap masuk ke dalam kereta. 


[ALERT] KERACUNAN KARBON MONOKSIDA- PEMBUNUH SENYAP


Sekiranya anda bercadang untuk tidur atau sekadar berehat di dalam kenderaan dengan enjin dan hawa dingin terpasang, fikirkan semula!


Fast Fact

✅ Keracunan Karbon Monoksia merupaka punca utama kematian akbt keracunan


✅ Gas beracun karbon monoksida terhasil dari pembakaran bahan bakar tanpa oksigen yg mencukupi.


✅ Gas ini TIDAK mempunyai sebarang warna & bau, oleh itu ia di kenali sebagai  “ Pembunuh Senyap”


✅ Sentiasa berwaspada dan jangan ambil mudah, 


Keracunan karbon monoksida adlh punca UTAMA kecederaan dan kematian akibat keracunan di seluruh dunia. Menurut Pusat Kawalan Penyakit US, 50,000 pskt dimasukkan ke hospital setiap tahun, & 430 mati akibat keracunan karbon monoksida


Karbon monoksida terbentuk hasil daripada pembakaran bahan organik tanpa bekalan oksigen yang mencukupi. Ianya boleh di hasilkan dari pembakaran dieasel/petrol kenderaan, penggunaan gas untuk alat pemanas dan semasa memasak.


Bagaimanakan Karbon Monoksida Menyebabkan Kematian Semasa Mangsa Sedang Tidur Di Dalam Kenderaan? Pembakaran bahan bakar di dalam engin kenderaan menghasilkan banyak gas sampingan yang dikeluarkan sebagai asap ekzos.


Asap ekzos ini mengandungi gas yang merbahaya seperti karbon monoksida, hidrokarbon, dan nitrogen oksida. Ketika memandu, sistem ekzos yang baik akan membebaskan gas gas beracun ini ke persekitaran dengan lancar dan selamat.


Masalah timbul apabila sistem ini bocor dan lebih diburukkan lagi apabila kenderaan tidak bergerak. 

Tanpa di sedari, gas yang tidak mempunyai bau dan rasa ini akan masuk menerusi saluran pernafasan dan memasuki saluran darah.


Gas beracun ini akan bercampur dengan hemoglobin (bahagian sel darah merah yang membawa oksigen ), lalu membentuk membentuk carboxyhaemoglobin. Apabila ini berlaku, darah tidak lagi mampu membawa oksigen, dan kekurangan oksigen menyebabkan sel dan tisu badan gagal dan mati!.


Apakah gejala keracunan CO?


Gejala awal bagi keracunan gas karbon monoksida yang paling biasa adalah sakit kepala, pening, kelemahan, perut, sakit muntah, sakit dada, dan kekeliruan.


Tetapi sekiranya gas ini di hidu semasa anda sedang tidur, anda tidak akan menyedari sebarang perubahan ini dan akhirnya menyebabkan kematian.


Tips Pencegahan Keracunan Karbon Monoksida.


✅ Elakkan memanaskan enjin dengan asap ekzos dibebaskan di dalam kawasan rumah.  Asap ekzos yang memenuhi ruang rumah mengandungi gas karbon monoksida dan boleh menyebabkan keracunan terutama kepada kanak kanak kecil.


✅ jgn tidur ataupun sekadar berehat sbntr di dalam kenderaan dgn enjin terpasang. Anda mungkin terlena & tidak bngn selamanya


✅ Pastikan sistem ekzos anda di periksa & di selenggara secara berkala. Igt, kebocoran kecil blh menyebabkan kematian


Bahaya Tidur Dalam Kereta


Credit : Public Malaysia Health


Post a Comment

0 Comments