MyWilayah.com

Bahan Ilmiah Sepanjang Zaman

Informasi Terkini

PERODUAPerusahaan Otomobil Kedua Sendirian Berhad atau lebih dikenali sebagai Perodua (digayakan sebagai PERODUA) merupakan syarikat pengeluar automotif Malaysia yang kedua selepas Proton.
Ditubuhkan pada 1993, kilangnya terletak di tapak seluas 80 hektar di Sungai Choh, Serendah, Selangor. Kenderaan pertamanya, Perodua Kancil telah dilancarkan pada Ogos 1994. 

Pemegang saham Perodua ialah UMW Corporation Sdn Bhd dengan 38% kepentingan, Toyota (25%), MBM Resources Bhd (20%), PNB Equity Resources Corporation Sdn Bhd (10%), dan Mitsui & Co. Ltd (7%). 

Perodua kebanyakannya menghasilkan kereta mini dan supermini dan tidak mempunyai model dalam segmen pasaran yang sama dengan Proton. Mereka tidak mereka bentuk atau jurutera komponen utama mereka, seperti enjin dan transmisi, di dalam rumah. Secara sejarahnya, kereta Perodua telah menggunakan reka bentuk komponen Daihatsu. Daihatsu mempunyai pegangan 20% dalam Perodua pada majlis pelancaran syarikat itu, meningkatkan ini kepada 25% pada tahun 2001 dan kemudian kepada 35%. Pada tahun 2004, Perodua mula memasang Toyota Avanza di kilang mereka di Rawang, untuk dijual di Malaysia. 

Perodua menjual lebih 189,000 kenderaan pada tahun 2012, yang merupakan rekod jualan paling tingginya. Bahagian pasarannya dianggarkan di Malaysia ialah sebanyak 30.2 peratus. Ia merancang untuk mendirikan kilang pembuatan kereta kedua dari $ 770,000,000 pelaburan yang dirancang pada tahun-tahun akan datang.

Perodua dijangka akan menjadi pengeluar terbesar kereta kompak di Asia Tenggara. Pada Oktober 2005, ia telah menghasilkan jumlah kumulatif daripada 1 juta kereta. Menjelang Julai 2008, ia dijangka 240,000 setahun. 

Berbanding Proton, Perodua telah agak berjaya dalam usaha perniagaannya. Pengeluar kereta popular di Malaysia, dengan Perodua Myvi berjaya menjual 80.327 unit pada tahun 2006, outselling kereta saingan yang paling laris, Proton Wira itu, yang dijual hanya 28.886 unit di Malaysia. Pada 2006-2010, Perodua adalah syarikat kereta paling laris di Malaysia. 

Pada separuh pertama 2011, Proton dan bukannya mengatasi Perodua untuk menjadi jenama yang paling laris pada tahun itu. Ia adalah bertahun-tahun sejak pembuat kereta nasional yang pertama itu tidak yang terbaik jualan dan walaupun sebahagian daripada sebab itu bahawa bekalan Perodua pada suku kedua adalah terhad (kerana berperingkat-keluar dari Myvi lama) dan juga masalah yang disebabkan oleh pindaan kepada Akta HP, ia adalah untuk dikatakan bahawa Proton semasa barisan telah menarik ramai pelanggan, terutamanya teras model Proton Saga dan Proton Persona. Proton dihantar 85.223 unit untuk mengambil bahagian 28.7% daripada TIV manakala Perodua dihantar 79.467 unit, perbezaan sebanyak 5,756 unit.

 Antarabangsa

Di United Kingdom, kereta mereka telah dijual oleh beberapa pengedar Proton yang ingin menarik pelanggan mencari alternatif yang lebih kecil dan lebih murah untuk pelbagai Proton. nombor jualan di UK kecil, bagaimanapun, dan pada tahun 2008 Perodua dijual hanya 624 kereta (turun dari 914 pada tahun 2002) dan tidak penting berbanding dengan 2008 angka 28.036 untuk Hyundai, 29.397 untuk SEAT. Jualan meningkat sedikit pada tahun 2009 (650) dan kemudian kepada 761 pada tahun 2010, disebabkan oleh kejayaan Perodua Myvi baru. Selain daripada UK dan Singapura, Perodua juga mengeksport kereta mereka ke Mauritius, Brunei, Sri Lanka, Cyprus, Malta, Mesir, Nigeria, Senegal, Lubnan, Qatar, Arab Saudi, Syria, Nepal, Fiji dan Republik Ireland dalam jumlah yang kecil oleh peniaga tempatan.

Model Terkini (Tahun 2019)

Perodua Aruz ialah kenderaan utiliti sukan (SUV) yang dihasilkan oleh Perodua.
Nama "Aruz" diambil dari perkataan "arus".
 Pralihat media diadakan pada Disember 2018 dan tempahan dibuka pada 3 Januari 2019.
 
Perodua Aruz telah pun dilancarkan hari ini, sekaligus menunjukkan kemasukan semula Perodua dalam segmen SUV selepas Nautica dan Kembara sebelum ini. SUV tujuh tempat duduk ini ditawarkan dalam dua varian iaitu 1.5X yang berharga RM72,900 dan 1.5 Advance (AV) yang berharga RM77,900 (harga tidak termasuk insurans).

Kedua-dua varian ini masih menggunakan enjin sama iaitu unit empat silinder NA 1.5 liter 2NR-VE dengan kuasa sebanyak 105 PS pada 6,000 rpm dan 136 Nm tork pada 4,200 rpm. Transmisi pula adalah unit automatik empat kelajuan yang menghantar kuasa ke roda belakang.
Enjin ini sebenarnya adalah unit sama yang digunakan pada Myvi baru dan Toyota Rush, di mana ia dilengkapi dengan teknologi VVT-i dan Eco Idle (start/stop). Perodua mendakwa, enjin Energy Efficient Vehicle (EEV) ini mampu menghasilkan penggunaan bahan api 15.6 km/l dan 95% bahan pada Aruz ini adalah keluaran tempatan.

Walaupun berkongsi asas yang sama dengan Rush (Daihatsu Terios di Indonesia juga adalah kembarnya), Aruz masih mempunyai kemasan tersendiri termasuk gril dengan lima jalur dan jalur ketiga direka sebagai ‘sayap’ untuk logo Perodua yang terletak di tengah. Sayap krom penuh berkenaan juga direka lebih tebal dari jalur lain dan dihubungkan kepada jalur LED lampu nyalaan siang dengan tebal yang sama, terletak dalam kluster lampu LED hadapan yang diberikan secara standard.

Rekaan kemasan bampar hadapan Aruz juga lebih unik, manakala di bahagian belakang, ia adalah sama seperti Rush, melibatkan penggunaan lampu kombinasi LED serta kemasan hitam besar dan krom yang lebih nipis menyambungkan keduanya di bahagian tengah.

Masuk ke dalam, Aruz jelas berbeza berbanding Rush kerana ia menggunakan rekaan papan pemuka yang tersendiri. Bahagian atas papan pemuka tersebut telah dirombak semula dengan memberikan rupa “bentuk-V” atau air terjun yang menyerlah, dan anda boleh melihat penggunaan head unit tujuh inci serta butang kawalan pendingin hawa (dengan blower belakang) tersendiri Aruz – datang secara standard untuk kedua-dua varian.

Untuk kelengkapan lain, kedua-dua varian Aruz datang terus dengan rim aloi 17 inci dua tona, sistem masuk tanpa kunci dan butang pemula, peranti SmartTAG bersepadu, enam beg udara, ABS, EBD, BA, VSC, Hill Start Assist, Hill Descent Control dan cagak Isofix pada tempat duduk baris kedua.
Varian 1.5 AV tentunya diberikan lebih banyak barang, seperti fungsi automatik untuk lampu utama, lampu kabus hadapan, rel bumbung, skid plate, balutan kulit (1.5X menggunakan fabrik), roda stereng dan tombol gear dibalut kulit, kemasan papan pemuka serta pintu hitam berkilat dan krom, fungsi SmartLink pada head unit dan perakam video bersepadu (DVR).

Pakej keselamatan Advanced Safety Assist (ASA) 2.0 juga adalah khusus untuk varian 1.5 AV sahaja, dan ia termasuk Pre-collision Warning, Pre-collision Braking, Front Departure Alert dan Pedal Misoperation Control. Aruz juga mendapat penarafan lima bintang dalam ujian ASEAN NCAP.
Walaupun sistem ini sama seperti apa yang ada pada Myvi, pakej keselamatan aktif Aruz telah ditambah dengan pengesan pejalan kaki (sehingga kelajuan 50 km/j) dan laju operasi Pre-Collision Warning ditingkatkan kepada 100 km/j dan Pre-Collision Braking ditingkat kepada 80 km/j (daripada 30 km/j).

Aruz boleh didapati dalam pilihan lima warna iaitu Granite Grey, Electric Blue, Glittering Silver, Ivory White (solid) dan Amazon Green (warna baru untuk Perodua). Jaminan yang diberi pula adalah selama lima tahun atau 150,000 km.

Pembeli Aruz juga boleh menjadikan kereta mereka lebih lengkap dengan tambahan pelbagai aksesori yang terdapat dalam katalog Gear Up seperti door visor, scuff plate, pelindung bampar belakang, lapik kaki, penebat bunyi di pintu dan bawah hud dan pelbagai lagi. Anda boleh melihat senarai aksesori Gear Up ini di sini.

Sumber : Wikipedia/Paultan.Org

Post a Comment

1 Comments